Как изборът на чешмяна вода може да намали емисиите на CO2?

  • 2022-08-02

Вече всички знаят, че прекомерните емисии на CO2 във въздуха имат отрицателни ефекти върху доброто здраве на нашата планета. Не всеки знае, че като пием филтрирана чешмяна вода, можем да намалим отделянето на СО2 в атмосферата.

 

CO2 е парников газ

 

CO2 е елемент, който естествено присъства в атмосферата. Когато дишаме, ние отделяме CO2 или въглероден диоксид, който след това се трансформира обратно в кислород от растенията. Освен това, като един от парниковите газове, той помага за терморегулацията на Земята. Дотук всичко би изглеждало положително.

 

Човешката дейност отделя големи количества CO2

 

Щеше да е така, ако човекът през годините не беше започнал да използва изкопаеми горива за своите промишлени дейности и за транспорт. Тези вещества съдържат CO2 и веднъж изгорени го отделят във въздуха. Всъщност, когато човек мисли за индустрията, първото изображение, което идва на ум, е красива фабрика с димящ комин. В този дим има и въглероден диоксид, който достига атмосферата, увеличавайки количеството си повече от необходимото и допринасяйки за глобалното затопляне на планетата.

 

Добри практики за планетата

 

Има малки стъпки, които всички можем да предприемем, за да намалим емисиите на CO2. Отвъд най-очевидното как да използвате колата по-малко или автомобили с наистина екологични двигатели; има едно действие, за което не мислим, но което може да бъде много полезно: пиенето на вода от чешмата!

 

Какво е въздействието върху околната среда на бутилираната вода?

 

Едно 4-членно семейство изпива над 1000 бутилки вода годишно. За тяхното производство се отделя 268 кг CO2 в околната среда.

Ако добавим и количеството, отделено при транспортирането на бутилките с вода цифрите стават още по-големи. Всъщност за всеки литър изразходван бензин отделянето е около 2,4 кг, за един литър пропан-бутан - 1,6 кг, метанът отделя 2,7 кг, а дизеловото гориво - 2,6 кг. Така че, ако цяла България пие пречистена вода от чешмата, огромна количество CO2 няма да се отдели в атмосферния слой.

 

Алтернативи на питейната бутилирана вода

 

Въглеродни филтри


Въглеродните филтри са важна и често срещана система за филтриране. Те премахват по-големите частици от чешмяната вода, което подобрява вкуса на водата, тъй като премахват хлора.

Въглеродният филтър е цилиндрично устройство, което има порест слой от едната страна. Този порест слой е направен от активен въглен, който премахва химикалите и примесите във водата чрез адсорбция. Въглеродните филтри обикновено се монтират под мивки или на мястото, където водопроводът на домакинството се свързва с водоснабдяването на града.

 

 

Системи за филтриране на водата в дома

 

Има редица системи за филтриране на водата в дома, които предоставят различни нива на пречистване.

Причините, поради които може да искате да филтрирате чешмяната си вода включват чувствителността към флуорид, която може да е особено сериозен проблем за хората с автоимунни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза или чувствителност към различни химикали или пък за хората, които имат малки деца. Като цяло можем да обобщим причините по следния начин: за да се осигури чиста, безопасна и вкусна вода, без нежелани примеси.
 

Обратна осмоза

 

Обратна осмоза Profine ZERO е патентована осмотична система в компактна форма, включваща предварително и последващо третиране с бактериостатично действие, способно да произведе осмотична вода с незабавен голям дебит. Системата няма нужда от електричество, което я прави по-безопасна и понеже няма помпа единственият шум който се чува е от течащата вода, когато отворите крана.