Леката вода - тайната при приготвянето на ориз

  • 2022-12-02

Няма по-разнообразна храна от ориза. Във всички култури, оризът може да се комбинира с различни храни - както топли, така и студени, солени или сладки ястия. През лятото оризовата салата определено печели. И тук комбинациите са много. Който и да е любимият ви вид ориз, има една неочаквана променлива, която трябва да вземете под внимание: качеството на водата. Ако видът на ориза е от съществено значение за положителното впечатление от крайния резултат, то врящата течност има не по-малко такова. И така, ето как да си направите топ оризова салата.

 

Не само до качеството на ориза

 

На пазара има много разновидности на ориз. Има такива, които са по-подходящи за ризото и такива, подходящи за студена употреба. Някои казват, че с най-добро качество за салати е Parboiled, други Roma или Arborio. По-смелите и готови за нови преживявания избират Басмати, Жасмин, Венера или Червено. Всички имат различно време за приготвяне, различен вкус и рандеман. Единствената константа тук е водата: всички трябва да бъдат варени. Когато водата достигне 100 градуса, всички сортове трябва да бъдат спуснати в тенджерата. Засега всички сме съгласни. Но, каква вода използвате? Как я набавяте? Изглежда ли това очевиден въпрос? Знаете ли, че качеството на водата влияе върху резултата?

 

Качеството на водата

 

Всяка територия има специфична вода с нейните примеси и съставки. Готвенето в София не е същото като в Пловдив. Живият елемент вода по пътя си среща различни почви и увлича различни елементи със себе си. Затова се случва във водата, която използваме в кухнята, да има нежелани гости, които компрометират вкуса на ястията. Професионални готвачи са се опитали да сготвят ориз в две различни води. Едната е тази, която излиза от крана, а другата е лека вода, "произведена" от Profine® Zero - обратна осмоза. Първата е богата на хлор и варовик, втората е лишена от тях. Резултатът? Ориз с по-бял цвят и автентичен оризов вкус и аромат, приготвен за по-кратко време.

 

Водата, която изненада дори готвачите

 

Когато компанията Profine® предложи "оризовия тест" на професионалните готвачи, те приеха, но бяха доста скептични. Не очакваха разликата да е толкова очевидна. Оризът, както всички зърнени храни, се състои основно от нишесте - чрез свързване с минералните соли, присъстващи във водата, като калий, натрий и магнезий, образува вещества, наречени хидроколоиди. Тези, които придават лепкавия ефект на варените зърнени храни, придават сладък вкус и правят врящата вода по -"мръсна" и лигава. Освен това, необработената чешмяна вода съдържа хлор, който променя автентичния вкус на храната. Ако вместо това се използва по-лека вода, с ниско съдържание на сол и без хлор, зърнените храни запазват оригиналния си вкус, не стават лепкави и водата за готвене остава по-бистра.

 

Решението за лека и чиста вода в кухнята

 

Основно правило е, че щом водата може да се пие, значи може и да се готви с нея. Всеки дом и ресторант могат да използват филтър, който пречиства водата от чешмата. Това вече не е удобство, нито лукс. Това е необходимост, която ни осигурява здраве и дълголетие.

Италианската компания Profine® е лидер на пазара за пречистване на питейна вода. Нейните филтри и филтърни системи предлагат пълно решение за всички видове замърсяване на водата.