Няма по-разнообразна храна от ориза. Във всички култури, оризът
може да се комбинира с различни храни - както топли, така и студени, солени или
сладки ястия. През лятото оризовата салата определено печели. И тук
комбинациите са много. Който и да е любимият ви вид ориз, има една неочаквана променлива, която трябва
да вземете под внимание: качеството на водата. Ако видът на ориза е от съществено значение за
положителното впечатление от крайния
резултат, то врящата течност има не по-малко такова. И така, ето как да си направите топ оризова салата.
Не само до качеството на ориза
На пазара има много разновидности на ориз. Има такива, които са
по-подходящи за ризото и такива, подходящи за студена употреба. Някои казват,
че с най-добро качество за салати е Parboiled, други
Roma или Arborio. По-смелите и готови за нови преживявания избират Басмати,
Жасмин, Венера или Червено. Всички имат различно време за приготвяне, различен
вкус и рандеман. Единствената константа тук е водата: всички трябва да бъдат
варени. Когато водата достигне 100 градуса, всички сортове трябва да бъдат
спуснати в тенджерата. Засега всички сме съгласни. Но, каква вода използвате? Как я набавяте? Изглежда
ли това очевиден въпрос? Знаете ли, че качеството на
водата влияе върху резултата?
Качеството на водата
Всяка територия има специфична вода с нейните примеси и съставки.
Готвенето в София не е същото като в Пловдив. Живият елемент „вода“ по пътя си среща различни почви и увлича различни елементи със
себе си. Затова се случва във водата, която използваме в кухнята, да има
нежелани гости, които компрометират вкуса на ястията. Професионални готвачи са
се опитали да сготвят ориз в две различни води. Едната е тази, която излиза от
крана, а другата е лека вода, "произведена" от Profine®
Zero - обратна осмоза.
Първата е богата на хлор и варовик, втората е лишена от тях. Резултатът? Ориз с
по-бял цвят и автентичен оризов вкус и аромат, приготвен за по-кратко време.
Водата, която изненада дори готвачите
Когато компанията Profine® предложи
"оризовия тест" на професионалните готвачи, те приеха, но бяха доста
скептични. Не очакваха разликата да е толкова очевидна. Оризът, както всички
зърнени храни, се състои основно от нишесте - чрез свързване с минералните соли, присъстващи
във водата, като калий, натрий и магнезий, образува вещества, наречени
хидроколоиди. Тези, които придават лепкавия ефект на варените зърнени храни,
придават сладък вкус и правят врящата вода по -"мръсна" и лигава. Освен това, необработената чешмяна вода съдържа хлор, който
променя автентичния вкус на храната. Ако вместо това се използва по-лека вода, с ниско
съдържание на сол и без хлор, зърнените храни запазват оригиналния си вкус, не
стават лепкави и водата за готвене остава по-бистра.
Решението за лека и чиста вода в кухнята
Основно правило е, че щом водата може да се пие, значи може и да
се готви с нея. Всеки дом и ресторант могат да използват филтър, който
пречиства водата от чешмата. Това вече не е удобство, нито лукс. Това е
необходимост, която ни осигурява здраве и дълголетие.
Италианската компания Profine® е лидер на пазара за пречистване на питейна вода.
Нейните филтри и филтърни системи предлагат пълно решение за всички видове
замърсяване на водата.
Как да намалите твърдостта на водата у дома?
2022-11-01