Но какъв живот от… пластмаса!

  • 2022-10-17

Живеем в свят на пластмаса. Където и да сме, винаги има нещо, което я съдържа. Освен, че са замърсители, веществата, които съставят този елемент, често са токсични. Особено при вдишване или поглъщане те могат да повлияят на здравето ни. Премахването на пластмасата от живота ни е невъзможно, но чрез някои трикове можем да я намалим.

 

Денят ни без пластмаса

 

Затворете очи и проследете деня си от събуждането до момента, в който се върнете под завивките. Във всеки ваш жест вие докосвате пластмаса. Понякога дори го вдишвате или преглъщате. Това изречение може да изглежда странно за някои:

 

Вдишвате и ядете пластмаса?

 

Това може да се случи, когато пластмасата се използва за опаковане, но и поради факта, че някои от нейните компоненти присъстват в парфюмите. И въпреки че, не всички използват козметика, то задължително всички се храним и приемаме вода.

 

Повечето опаковки на храни съдържат пластмаса.

 

90% от опаковките, използвани за храни, съдържат пластмаса. Дори и тези, които не изглеждат така. Например някои пакетчета чай, рециклирани картонени опаковки, чаши за мъфини или вътрешността на тенекиени кутии. Ако си мислите, че поглъщането на пластмаса се отнася за малки парчета, които могат да се отделят от контейнера, грешите. При продължителен контакт с храната опаковката отделя веществата, от които е съставена. Освобождаването се увеличава, ако контейнерът е подложен на топлина. Затова тиганите с незалепващо покритие, кухненските прибори, съдовете за микровълнова печка са най-опасни. Но не само топлината от огъня или фурната представлява опасност – при транспортиране и складиране също има специфика.

 

Затопляне на бутилки и отделяне на токсичните вещества в напитките

 

Често се случва да видите огромни каси с пластмасови бутилки, транспортирани в камиони, които достигат до 50 градуса или са съхранявани под палещото слънце. Бутилки с вода и напитки в пластмасови опаковки, които постепенно отделят токсични вещества, които след това се приемат от хората. Същото важи и за времето, през което течностите престояват в опаковката. Колкото повече време е изминало от датата на опаковане, толкова повече вещества се освобождават. Всичко това се усложнява от факта, че тестовете, проведени върху пластмасови бутилки, или не съществуват, или са ненадеждни. Много компании нямат собствена лаборатория. Свързването с външна лаборатория е скъпо, така че или не го правят, или ако го правят е в твърде ограничен обхват. При извършване на теста съдът се загрява до около 100 градуса.

 

Как можете да намалите пластмасата?

 

За да намалите въздействието на пластмасата върху тялото е достатъчно да си създадете добри навици. Ето един много прост наръчник, който всички можем да правим всеки ден:


  ·      пийте чешмяна вода, като използвате само стъклени бутилки.

·       използвайте стоманени тигани и немеланинови прибори.

·       купувайте храни в насипно състояние или в контейнери, които не съдържат пластмаса.

·       не загрявайте храна в микровълновата фурна, съхранявана в опаковка от пластмасов материал. 

Само си помислете, че ако пиете единствено чешмяна вода могат да бъдат премахнати повече от 1300 бутилки и 30 кг пластмаса на семейство годишно! Следователно, възприемането на добри навици се превръща в полза за нашето здраве и за околната среда.

 

Как да преминете на домашна вода?

 

Понякога е трудно да обичаш водата в собствения си дом. Често се случва да отворите крана и да усетите силна миризма на хлор. Затова предпочитате да го затворите и да купите вода от супермаркета. Освен това не винаги се доверявате на водата, която тече от чешмата.

СТИКО БГ е представител на италианска компания Profine®, която е намерила бързо решение за инсталиране. Нарича се филтър за питейна вода PROFINE UNO. Филтър, който се завинтва към тръбата за студена вода, който дава добра и безопасна вода за миг. С UNO всеки човек не само намалява пластамасата със 7 кг, но и с 42 кг CO2 годишно.