Пластмаса във водата от чешмата: ето как да го избегнете!

  • 2022-12-14

Страниците на медиите днес съдържат смразяващи заглавия. 80% от жителите на планетата използват чешмяна вода с пластмаса в нея. Вече знаем, че живеем в пластмасов свят. Ако смятаме, че всичко, което се изхвърля в морето или реките, е проблем само за водната екосистема, много се лъжем. Сега това, което сме „дарили“ на околната среда, се връща при нас през крана. Щетите вече са нанесени. Трябва да спрем и да се осъзнаем. Промяна в начина на живот е крайно наложителна. Започвайки именно от премахването на пластмасовите бутилки: предметите от този материал, които използваме и изхвърляме всеки ден.

 

Проучване на съдържанието на пластмаса във водата

 

Orb Media, базиран във Вашингтон нестопански новинарски сайт, заедно с Държавния университет на Ню Йорк и Университета на Минесота изследваха 159 водни проби от цял свят, включително чешмяна вода. Това проучване подчертава наличието на микроскопични пластмасови влакна. Вещества, които се поглъщат както когато пием, така и когато готвим. Всъщност те не се разтварят във вода.

 

Живеем в пластмасов свят

 

Животът ни е белязан от пластмаса. Може би точно сега, докато четете тази статия, имате пластмаса под ръка. Пластмасата вече е част от нас. Предметите, изработени от този материал, са много издръжливи и устойчиви. И все пак сред отпадъците той винаги присъства. Основно по вина на опаковките и бутилките. Помислете, че всяка година планетата произвежда 300 милиона тона пластмаса и повече от 40% се използват само веднъж и след това се изхвърлят. Сред тях на първо място се нареждат пластмасовите бутилки. Особено след като веднъж са изпразнени, те не трябва да се пълнят отново. И ако пием бутилирана вода, за да избегнем поглъщането на пластмасови влакна от чешмата, по този начин увеличаваме количеството. Сякаш бутилираната вода не съдържа пластмаса.

 

Нека променим начина си на живот и станем по-добри

 

За да сме сигурни, че бъдещите поколения няма да използват вода със съдържание на пластмаса, когато отворят крана, трябва да променим начина си на живот. Започнете да обръщате внимание на това, което купувате. Например избираме по-естествени влакна, за да се обличаме, синтетичните изпускат пластмасови влакна директно във водата по време на пране. Нека използваме продукти от стъкло, дърво или стомана. Но преди всичко нека се върнем към пиенето на чешмяна вода. Край на пластмасовите бутилки на нашите маси! Помислете, че освен самата пластмасова бутилка, производството и транспорта й също допринасят за замърсяване на природата. Как можем да сме сигурни, че не поглъщаме нежелани вещества? Нека разчитаме на експертите по водите.

 

За да пиете безопасна вода от чешмата, е необходимо много малко

 

Има компании, които се грижат да направят водата от чешмата по-добра и по-безопасна. Една от тях е Profine®. Компания с над двадесет и пет години опит зад гърба си, готова да предостави правилното решение за всяка нужда по отношение на водата.

Филтрите за пречистване на вода на Profine® покриват всички изисквания и нужди от чиста питейна вода от чешмата. С философия, изцяло посветена на уважението към околната среда, която започва с пиенето на вода от чешмата. Само по този начин можем да се надяваме на бъдеще без пластмаса!